Neracionalno uvajanje DVB-T v Sloveniji

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Neracionalno uvajanje DVB-T v Sloveniji

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

30.4.2009 so v Sobotni prilogi Dela objavili
Neracionalno uvajanje digitalne TV

Vsaka država razpolaga s svojim frekvenčnim prostorom, ki pa ni neomejen. Frekvenčni prostor je nacionalna dobrina in poskrbeti je treba, da ga izkorišča čimveč uporabnikov. Taki so: Radiotelevizija, telekomunikacijski sistemi, mobilna telefonija, vojska, policija, elektrodistribucija, zdravstvo itd. Normalno je, da je to koordinirano na državnem nivoju. V Sloveniji upravljata to koordinacijo Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) in Direktorat za elektronske komunikacije.

S prehodom na digitalno TV se bodo sprostili mnogi frekvenčni kanali, ki jih sedaj uporabljamo za analogno TV in jih bodo uporabljali za druge potrebe in namene. Na enem sedanjem analognem kanalu se namreč lahko prenaša večje število digitalnih TV kanalov, odvisno od uporabljenega sistema.

Na mednarodni internetni spletni strani DVB (Digital Video Broadcasting) je za Slovenijo APEK objavil »Slovenija gre na MPEG-4«. Pri tem navaja, da so se kljub temu, da naši sosedje (Avstrija, Italija, Hrvaška) uporabljajo MPEG-2 sistem, odločili za MPEG-4 za Slovenijo, ker MPEG-4 omogoča več kanalov in je uporaben tudi za prenos HDTV-televizije. Ta tehnična dejstva so le delno točna, saj –RF tudi v sistemu MPEG-2 prenenaša kakšno oddajo v HDTV televiziji. Za širši krog bralcev moramo najprej pojasniti, kaj je to HDTV. Kratica pomeni High Definition TV, kar pomeni zelo kvalitetno sliko, in to se vidi predvsem na velikih ekranih premera 1,5 m ali več. Zato pa potrebujete velik prostor in že smo pri našem življenjskem standardu, ki si take HDTV, razen nekaj procentov zelo bogatih ljudi, ne more kupiti in uporabiti. Celo v državah z mnogo višjim standardom, kot so Avstrija, Nemčija, Anglija, ne pričakujejo širše uvedbe HDTV prej kot v 10 letih.

Vendar je še vrsta drugih razlogov, ki dokazujejo neracionalnost uvedbe sistema MPEG 4. Ti so:

– nacionalna ekonomska situacija. Kdo bo plačal cca 60 mio € (glej tabelo spodaj), da bo 400.000 naročnikov lahko gledalo MPEG-4? Najbrž naročniki sami?

– Zamejski Slovenci v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem ne bodo mogli več gledati naših nacionalnih programov. Tu moramo jasno povedati, da sistema nista kompatibilna. Gledalci, ki že imajo TV sprejemnike, opremljene za gledanje digitalne TV v MPEG-2 sistemu, ne morejo gledati TV v MPEG-4, obratno pa gre. Tako npr. Hrvati naših programov ne bodo videli, Slovenci pa hrvaške bodo.

– Tehnične prednosti in slabosti obeh sistemov.

– Razvoj in prihodnost novih sistemov.

Prehod z analogne v digitalno TV torej ni samo tehnični, ampak tudi nacionalno ekonomski in politični problem.

V Evropi 35 držav z več kot 400 mio prebivalcev sprejema digitalni TV program v MPEG-2 sistemu in je ta sistem široko uveljavljen. Dodatne aparature (Set top boxi-STB), ki jih bo moral dokupiti uporabnik digitalne TV, so pri njih zelo poceni (25 do 35 €) in so stroški prehoda za gledalce minimalni.

še nikoli v zgodovini slovenske RTV se ni zgodilo, da bi morali poslušalci in gledalci zaradi spremembe sistema oddajanja za iste programe še kaj dodatno investirati, saj plačujejo že naročnino. Dodatki za sistem MPEG-4 so pri nas 4- do 5-krat dražji kot za MPEG-2 in bodo občutno obremenili naročnike.

Nacionalna TV uvaja torej nov sistem po znanem načelu: »Mi smo pametnejši od Evrope«.

Nemčija se je zavestno in brez pomislekov takoj odločila za uvedbo MPEG-2 in predvsem zaradi obstoječega stanja sprejemnih naprav in dodatnih stroškov, ki bi bremenili rtv naročnike ter zaradi možnosti sprejema s sobno anteno in zaradi enostavnejšega prehoda na novi DVB-T2 sistem.

Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

19.05.2009 v DELU odgovarja Matjaž Trampuž:

Vedno nove dileme o digitalni televiziji
Odločitev za standard mpeg-4 je bila pravilna
Večina držav bo prej ali slej prešla na ta standard kodiranja Zamejcem je namenjeno predvsem satelitsko oddajanje
Ljubljana – Pri uvajanju digitalne televizije (dvb-t) stvari sicer ne tečejo po načrtih in v zadnjem času se zadeve premikajo zelo počasi. Tako so za razbijanje mrtvila poskrbeli trije nekdanji tehnični direktorji RTV Slovenija, Slavko Pernuš, Jože Mastnak in Leopold Gregorač, ki so v Sobotni prilogi pred kratkim objavili pismo bralcev, v katerem kritizirajo po njihovem mnenju nerazumno uvajanje digitalne televizije. Večina vpletenih v to zgodbo njihove navedbe o napačnem izboru standarda kodiranja slike (mpeg-4 namesto mpeg-2) in o zapostavljanju zamejskih Slovencev zavrača.

Avtorji pisma so kot glavno nerazumnost poudarili odločitev za standard kodiranja slike mpeg-4. Odločitev je bila sprejeta na forumu za digitalno radiodifuzijo 26. oktobra 2006, na katerem je sodeloval tudi eden od avtorjev pisma. Do takrat se je namreč večina držav odločila za starejši standard mpeg-2, med njimi tudi sosednji Italija in Avstrija. Trojica direktorjev trdi, da bodo zato gledalci morali kupovati dražje sprejemnike (set-top-bokse) in da zamejski Slovenci ne bodo mogli spremljati slovenskega signala.

»
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

in še replika v Prilogi Dela 30.05.2009:
Delo, 19. maja

Odločitev za standard mpeg-4 je bila pravilna

Podpisniki članka, objavljenega v Sobotni prilogi Dela 30.4.2009 pod naslovom »Neracionalno uvajanje digitalne TV v Sloveniji«, smo mnenja, da je to tako zahtevna in mnogostranska problematika, da se je ne more reševati v obliki medijske konfrontacije, temveč na večstranskih strokovnih posvetovanjih, na katerih se obravnavajo tako tehnični kakor tudi nacionalni, ekonomski in politični elementi tega problema. Tako stališče smo v našem članku tudi podrobno opisali.

Kljub temu moramo opozoriti, da je v članku pod gornjim naslovom mnogo netočnosti, na katere moramo odgovoriti.

Najprej o tem, da je eden od podpisnikov sodeloval pri odločitvi o mpeg-4. Podpisnik Leopold Gregorač je sodeloval v delu ca. 15-članske državne projektne skupine za pripravo strategije prehoda z analogne na digitalno TV. Odločitev o sistemu mpeg-4 je bila sprejeta na Forumu 26.10.2006 z več deset povabljenimi. Na tem sestanku je pod točko 2 (izbira kodiranja sistema) L. Gregorač izjavil, da je odločitev preuranjena in da bi o tem morala sklepati tudi svet za radiodifuzijo in parlament (zapisnik Foruma z 23.10.2006, 9. odstavek). Vsekakor tudi poljubno izbrani forum ni bil kompetenten organ za tako odločitev.

V članku piše dobesedno: »
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Odgovori