Večpasovni ojačevalniki MA 035, MA 036, MA 037 in MA 037

Podpora kupcem, nasveti, sheme vezav, navodila ...
Gost

Večpasovni ojačevalniki MA 035, MA 036, MA 037 in MA 037

Odgovor Napisal/-a Gost »

Nekje sem zasledil debato o širokopasovnih ojačevalnikih z več vhodi z nastavljivim dušenjem posameznih vhodov . Me zelo interesira, še posebej zaradi obljubljenega izhodnega nivoja, ker dejansko signal z ene antene peljem v dve stanovanjski enoti s po več TVji.

Urban
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

primeren antenski ojačevalec

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Urban, dobesedno gre za širokouporaben ojačevalnik . Že zdavnaj so mimo časi ko smo hvalili samo ojačevalnike z visokim ojačanjem . Ojačevalnik mora v prvi vrsti biti primeren , po možnosti malošumen.Jaz temu pravim nežen. Ravno visoko ojačanje pri širokopasovnem sprejemu (ena antena, en vhod na močnem ojačevalniku od 25 dB naprej)je povzročalo da je zaradi neenakomernih jakosti vhodnih nivojev slika bila zanič,vhf signali so svinjali uhf itn. S tem ojačevalnikom ( MAO36) ki stane manj kot 10000 SIT pa lahko po posameznih vhodih reguliramo nivo in s tem izenačujemo razmere preden vstopijo v TV kanalnik.
Dobro bi bilo če bi zaupali iz katere regije ste,katere oddajnike imate na voljo ,koliko m kabla in katerega imate ,koliko anten ,smeri ,ali imate 220 v pri stojišču antene.
Za seznam kanalov si lahko pregledate oddajniško mrežo v SLO http://www.antene-zupancic.si/wp/blog/d ... /#comments
Zadnjič spremenil ANTENE, dne 26 Dec 2013, 10:45, skupaj popravljeno 2 krat.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Gost

Sprejem s Krvavca

Odgovor Napisal/-a Gost »

Strinjam se z vsem napisanim. Posebej z VHF prekrmiljenjem vhodov širokopasovnih ojačevalcev. Sem 15 km severno od Ljubljane (ob avtovesti) sprejemam pa kanale 5 (SLO1) 21 (SLO2) 34 (Kanal A) 58 (POP TV) in 68 (PRVA TV) s Krvavca (2 anteni), poleg tega pa 10 in 24 s pasovnimi ojačevalci/antenami (ORF) česar pa itak nihče ne gleda (to rešuje po potrebi krožnik). 220V je na podstrešju. Kabla je v daljšo smer cca 50m(!), neznanega porekla.

Trenutno vse skupaj "vozi" TVplus, pri katerem je na žalost crknil (strela! - odneslo je hibrid - OM2061 - ki ga zdaj nikjer ne dobim) širokopasovni UHF ojačevalec.

Urban
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Poleti sem delal v krajih okrog Zbiljskega jezera, kjer sprejemajo signale kot vi s Krvavca. Kljub temu, da sem imel pri sebi prej omenjeni večvhodni ojačevalnik TERRA ga nisem uporabil. Meritve in montažo sem opravil na podstrešju hiše, ki je pokrita z običajno betonsko kritino in z deskami in lepenko (parotesno !?) kot sekundarno kritino. Oddajnik ni v vidnem polju vseeno pa sem ob meritvah ugotovil kar dobre sprejemne nivoje :

kanal 5 78 dB slo1
kanal 21 67 dB slo2
kanal 34 62 dB Kanal A
kanal 58 52 dB pop TV
kanal 68 62 dB prva TV
kanal 51 43 dB Loka TV ( z druge smeri, lokalni pretvornik)

Sistem sem kar uspešno uredil z dvema logaritmičnima antenama, kanalnim ojačevalnikom za LOKO in na spodnji stopnji še širokopasovnim ojačevalnikom.


Mislim, da pri vas ni bistvenih razlik, nasprotno, če se vse skupaj prestavi na streho, kamor antene praviloma sodijo, pridobimo še kakšen decibel.
Glede na izkušnje bi se, v kolikor so razmere podobne lotil stvari tako, da bi na antenski drog namestil eno širokopasovno logaritmično anteno in pa pasovno anteno Fracarro BLU 425. Gre za kvalitetno anteno od 38-69 kanala, ki je že pripravljena tudi za sprejem DTT signalov, dolga slabih 120 cm in z močno in kvalitetno pritrdilno objemko za reflokterjem (slabost drugih UHF anten z neprimerno"prebodenostjo" zaradi močnejših, debelejših cevi tu ni prisotna in z dobitkom od 13- 15 dB, z vrhom krivulje okrog najbolj problematičnega krvavškega signala, to je POP TV na 58 kanalu.
Obe anteni bi potem združil s kretnico z mejo na 27 kanalu, kar zadošča da bo na skrajnih kanalih 21 in 34 funkcionirala brez rezanja signala. Tudi satelitski ali navaden delilnik za dva TV, obrnjena na glavo bi verjetno delala podobno kot kretnica. Vendar nikoli se ne ve.

Pri tem ne smemo nikakor pozabiti pravila, da je najboljši ojačevalnik ustrezna in kvalitetna antena. Antena BLU 425 dovolj kvalitetno seže nazaj v 4 band tako, da ne bo kljub deklariranim podatkom o začetku sprejema od 38 K sprejem K 34 vprašljiv. Vse skupaj bi potem ojačal s tropasovnim ojačevalnikom fracarro ES2/Q (ne vem če so tale q dodali zaradi kvalitete, vem pa, da je to ojačevalnik, ki se v naših razmerah že vrsto let najbolje obnese in je dobesedno kvaliteten). Večina enovhodnih širokopasovnih ojačevalnikov je skonstruirana tako, da ojača vse od 47 Mhz, tale in njegov slabotnejši brat ES1/q pa šele od začetka 3 banda to je 174 Mhz.
Ojačanja ima "samo"22 dB, izhodni max nivo 108 dB, z dodano dušilko lahko omogočimo napajanje predojačevalnikov in ojačevalnikov na višjih stopnjah (v mojem zgornjem primeru sem to tudi naredil in po dvostopenjskem ojačanju in selekciji s kanalnim ojačevalnikom za 51 kanal še enkrat vse skupaj spustil preko ES2/q)

Tako bi se stvari pri vas lotil jaz če bi imel seveda proste roke kar se stroškov tiče. Morda bi moral zaradi slabljenja koaksialnega voda (v skupnem slabljenju raste delež slabljenja s frekvenco in dolžino kabla kar pomeni da so višje frekvence, ki so pri vas prisotne, dosti bolj občutljive na dolge vode) vse skupaj še enkrat ojačati kakšnim linijskim ojačevalnikom. (zelo primeren je COMEGA MC 12M, 12 dB ,114 dBuV izhodnega)

Vse prevečkrat pa v našem poslu vsa strategija s filozofijo vred odpove in vse skupaj potem na terenu rešimo na drug, preprost, nekompliciran in predvsem cenejši način.

Pri vas bi to lahko naredili z navadno širokopasovno anteno MIDI jo priključili na kretnico VHF/UHF in iz nje speljali signale na en UHF in drugi VHF vhod večvhodnega ojačevalnika ( MAO36) in po potrebi regulirali posamezne nivoje po vhodih predvsem VHF, ki ga je že v neojačani obliki skoraj dovolj za "napajanje" dveh TV. Tudi oddaljenega verjetno.

Zadnjič spremenil ANTENE, dne 13 Nov 2005, 10:13, skupaj popravljeno 2 krat.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Obstoječe stanje: ena sama točkana pobočju, kjer lovim POP TV. Antena , za 4 in 5 frekv. območje, Markun ojač. TKO 2060,dva vhoda; čez 70m Iskrin ojač. (star,širokopasoven, edino primeren, še posebej vhod za plus pol - opcija),po nadaljnih 70 m pa širokopasovnik TKO 2060 S z mošnostjo regulacije, in Polytron Ha 30116 F-FC nato sledi po 15 m usmernik 1 A in delilniki na 5 krajev. Rezultat: slo1- premočan, zg1 - zadušen, 2- odlično, A-še kar, vidijo se proge(od slo1?)zg3- komaj viden, zg2 samo sledi, pop TV proti polnoči še kar dober, TV 3 - za silo, UKV ne slišim. zato bi poskusil z novim ojačevalcem terra MA 036, kaj pa naprej? Ali je 70 m prevelika razdalja do naslednjega ojačevalca? V izdelavi imam tudi nekoliko višji antenski drog, kjer bo mesto za dve povezani anteni za kanale nad 606 MHz. pri tem ojačevalcu pa pogrešam monitorski izhod!
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Mislim , da ni rešitev v nakupu tega ojačevalnika , če vztrajate pri tem , da boste vso tisto zadevo , ki jo naštevate in jo že imate na tistem pobočju inštalirano imeli aktivno poleg novega ojačevalnika.
Kako bi se jaz stvari lotil? Kot prvo vse stran , vsega tega je po mojem vedenju očitno preveč v tej kombinaciji navsezadnje kažejo na to tudi rezultati pri posamičnih programih .
Tega vašega "omrežja" ni več kot za manjši blokec in tam vse skupaj rešimo na enem mestu s kakšno centralo , kar največkrat ni nič drugega kot malo zmogljivejši večvhodni ojačevalnik do max 119 dB izhoda. Ampak to je že premočno . Malo nad 100 je kar v redu.
Ker pa so predvidevam pri vas problematični vhodni prenizki nivoji in morda tudi motnje sosednjih ali kakšnih drugih harmonij enostavno za vsako smer kupite najprimernejšo anteno . Iz vsake potem razdelite s selektivnimi ali mejnimi kretnicami signale do posameznih eno ali dvostopenjskih kanalnih ojačevalnikov, višje frekvence (pr.58 , 69 kanal ) pretvorite na S kanal ( za dobro pretvorbo rabite nad 60 dB pred vhodom v pretvornik) jih približno po moči izenačite (višje frekvence kakšen dB več) in približajte vsaj 60 db in potem vse skupaj z dobrim širokopasovnim ojačevalnikom z dovolj visokim izhodnim nivojem (comega, polytron, hirschman....) še enkrat ojačate za kakšnih 30-40 dB in pošljete proti dolini. Kabel mora biti vrhunski takšen za zunanjo montažo z dobro UV in drugačno zaščito. Praviloma pri takšnih razdaljah kot jih imate vi ne montiramo vmes dodatnih ojačevalnikov.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Skoraj dve leti po prejšnjem postu je kar nekaj inačic večpasovnih ojačevalnikov že v trgovini

MA 035 na http://antene-zupancic.si/trgovina/catalog/sitemap.php

Slika

MA 036 na http://antene-zupancic.si/trgovina/catalog/sitemap.php

Slika



MA 037 na http://antene-zupancic.si/trgovina/catalog/sitemap.php

Slika

MA 038 na http://antene-zupancic.si/trgovina/catalog/sitemap.php

Slika
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Slika
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
B99
Prispevkov: 33
Pridružen: 22 Jul 2006, 14:07

Odgovor Napisal/-a B99 »

Zgleda,da mi je po dveh letih in pol crknil MA036.Kupljen je bil pri Vas zato bi rad vprašal kaj je najbolj pametno narediti,ga dati v popravilo
(mimogrede ne vem kje je sploh servis)ali kupiti novega,ker je idealen zame.Hvala za odgovor in lep pozdrav v Novo Mesto.
Brane
B99
Prispevkov: 33
Pridružen: 22 Jul 2006, 14:07

Odgovor Napisal/-a B99 »

Ko sem napajalnik izklopil iz elektrike in ga čez minutko spet vklopil,mi je ojačevalec spet začel delati normalno tako,da je sedaj vse v najlepšem
redu.Matjaž a kaj veš kaj bi to bilo?
LP Brane
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Kaj je z usmernikom? Kakšen slab kontakt na konektorjih?
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
B99
Prispevkov: 33
Pridružen: 22 Jul 2006, 14:07

Odgovor Napisal/-a B99 »

Po pravici povedano pojma nimam zakaj bi do kakšnega slabega kontakta
prišlo,saj dve leti nisem premikal ne usmernika,ne kablov in prav tako ne
ojačevalca.No saj je važno samo,da zopet vse dela kot je treba.
LP Brane
ChupaChups
Prispevkov: 11
Pridružen: 09 Jun 2008, 12:46

MAO36

Odgovor Napisal/-a ChupaChups »

a je ta ojačevalec MA 036 DVB-T kompatibilen?
ker sem namreč dokupil pri vas radijsko anteno 2FM in bi rabil zdaj ojačevalec za radijske frekvence, pri tem pa da ne bi bil skregan z DVB-T?

tako bi imel analogen sistem za zdaj:

1. VHF antena na SLJEME, VHF antena na POHORJE za HRT1 (K9) in SLO1 (K11); ti dve anteni bi združil z OHV201

2. UHF antena POHORJE za SLO2 (K56) in POPTV (K59)

3. UHF antena na BO
Zadnjič spremenil ChupaChups, dne 05 Dec 2008, 14:41, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Tudi sam imam ta ojačevalnik pod antenami in dela DVB-T. Ali je najprimernejši za DVB-T pa je verjetno odvisno še od marsičesa drugega na samih lokacijah. Osebno menim da je MAP 501 primernjši , če imamo v mislih večvhodne ojačevalnike.
Ima radijski vhod in ojačanje, samo kdorkoli je že kdaj priključeval radio na ojačevalnik ve, da je lahko zadeva še slabša kot pa brez ojačanja. Seveda pa velikokrat pomaga izboljšati sprejem. MA 036 sem že prodal tudi kot samostojni radijski ojačevalnik.

Tisto okrog združevanja anten , načeloma gre dalo pa bi se še lepše naredti s pasovnimi kretnicami in kakšnim kanalnim ojačevalnikom. To pa seveda podraži.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
ChupaChups
Prispevkov: 11
Pridružen: 09 Jun 2008, 12:46

Odgovor Napisal/-a ChupaChups »

namreč imam končno vtičnico do katere je speljan en kabel iz delilnika, imam pa filter, ki pa nima priključka za FM...tako, da praktično FM anteno ne morem nikamor priključiti!

ta MAP 501, katere vhode vse ima?
Odgovori