Združitev CATV in zemeljskih anten

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
rayman
Prispevkov: 7
Pridružen: 12 Jul 2006, 01:17

Združitev CATV in zemeljskih anten

Odgovor Napisal/-a rayman » 12 Jul 2006, 16:54

Torej poleg CATV sistema želim določene programe sprejemati preko strešnih anten, saj sem pred CATV imel boljšo sliko kot jo sedaj distribuirajo na našem CATV sistemu.

Shema zamišljenega sistema je tukaj (pdf, 180KB). SLO1 (35), SLO2 (48), HRT1 (50), HRT2 (58), RTL (63), Kanal A (69) in Pop TV (29V) bi sprejemal iz Trdinovega vrha (popolna vidna linija brez ene same ovire). Nova TV pa bodisi iz Mirkovice (66) ali Sljemena (68), sicer imajo na spletni strani navedeno tudi Sveto gero (67) ne vem ali res oddajajo od tam ali ne...Drugače se pa nahajam v
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2932
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 14 Jul 2006, 11:30

Glede na razmere, ki jih vsaj za ene dele
Matjaž za spletno trgovino

Izbor tedna iz akcije v spletni prodaji
Slika

Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
rayman
Prispevkov: 7
Pridružen: 12 Jul 2006, 01:17

Odgovor Napisal/-a rayman » 14 Avg 2006, 01:35

Mislim, da bi bila najboljša varijanta HRT 2 (manjše motnje pri sprejemu iz trdinovega vrha), NOVA in RTL iz Mirkovice. Torej potrebno filtrirat NOVO.
Ostalo trdinov vrh, da ne bi bilo potrebno še VHF področje za HRT 1.

V vaši spletni trgovini nisem zasledil ojačevalnika ES 2/Q in antene gamma 10 oz gamma 20, ki jo omenjate.

Ne vem, če bi bil potreben kanalni sprejem saj je sprejem iz trdinovega vrha zelo dober (z izjemo HRT 2 in Nove, ki jo je zamenjala PRVA TV). Kot sem omenil imam čisto vidno linijo brez kakršnekoli ovire in tudi hiša je na takem mestu, da je višja od vseh objektov v liniji.

Ali bi šlo s kretnico KVU-03 (pop vertikala + ostalo s trdinovega vrha) in MAO36 (Mirkovica na drugi UHF vhod).

Kolikor razumem iz PDF-a ima MAO36 vhod za FM na VHF1 torej ne bi potreboval TV/RA kretnice?

CATV/SAT+zemeljska združilnik 4202S-AP. Ali mogoče obstaja ločena varijanta CATV + SAT + zemeljska?

Najlepša hvala!
Bojan
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2932
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 15 Avg 2006, 07:54

ES 2/Q, moj najbolj priljubljen oja¦evalnik, ni v trgovini, ker je pri prodaji tega artikla zaradi klasičnega priključevanja (izvijač) in majhnosti ter pedantnosti pri delu razmerje riziko/zaslužek 80:20 in s tem možnosti skurjenja prevelik . In kako radi se potem „poznavalci“gredo izhodno kontrolo takšni firmi kot je Fraccaro češ , nisem pipnil tazga ste mi poslal. Sam v kar nekaj letih, šteto teh artiklov v stoticah, nisem dobil niti enega tovarniško pokvarjenega.
Anteno 20 gamma imam v wewetrgovini nastavljeno, 10 gamma pa držim za svoje montaže (ravno za naš POP TV), nimam pa na spletu.

Ne kretnico RA/TV pri MAO36 ne rabite, vsaj belokranjci ne. V poštev bi prišla v kolikor bi na isti vhod skupaj vlekli recimo FM in 3 kanal (KUM) na I bandu, ki funkcionira od 54-61 Mhz. TV in RA bi pač nad vhodom združili s kretnico ali pa z naokrog vtičnico TV/RA. V kolikor pa boste združevali KATV in zemljo in satelit skupaj pa si okrog radia preberite popolnoma na dnu nad drugo skico.
Kot je razvidno iz sheme se da združit s kretnico KVU obe gorjanški anteni , na drug vhod, ki ima možnost napajanja proti predojačevalcem (usmernik obvezno nad 100 miliamperov, kadar dodajamo dodatne oačevalnike) pa mirkoviške kanale. To je začetek, ker dvomim da bo v tej vezavi že vse okej. Predvidevam da bo potrebno mirkoviško stran reševati z dodatnimi enokanalnimi enostopenjskimi ojačevalniki nad večvhodnim MAO36,.Včasih zadošča že filtriranje s zapornimi filtri (kanalnimi slabilniki,atenuatorji).Dobri za to so Fraccarovi SF/...za en kanal na enem bandu ali FUS/45 za dva kanala na dveh bandih.Zapirajo okrog 30 decibelov. Ampak za montažo je potrebno, ne bom rekel samo nekaj znanja, ampak predvsem terenske izkušnje in pa normalno kakšen inštrument. To so resne stvari in tu bajalice in nihala -čeprav je to zdaj v republiki jako moderno -ne pomagajo prav dosti.

Slika

povezave do artiklov na skici:
-antena BLU 425
-antena 20 gamma
-radijska antena
-vhf antena
-kretnica
-ojačevalnik ali pa ojačevalnik
-usmernik

Sam bi vse skupaj zložil drugače (je pa kar dražje) kot sem napisal že v prejšnjem postu s kanalnimi ojačevalniki in moduli in na koncu vse skupaj široko po potrebi ojačal.

KATV/SAT/ZEMLJA združilnika ne poznam. Sam to rešim enostavno z dvema artikloma. Najprej združim CATV in klasiko s zgoraj omenjeno kretnico KVU katera mejo med KATV in klasiko ima glede na zadnji KATV in prvi oddajniški UHF aktivni kanal in potem oboje pripeljem na običajen združilnik SAT/ZEMLJA in skupaj vse torej naprej proti TV, kjer se zgodba zrcalno ponovi sicer samo z razcepom na SAT za sat sprejemnik in oba ostala skupaj na TV .Torej na koncu zadošča vtičnica ali prej omenjeni združilnik. Pri vsej tej stvari je potrebno pri naročilu takšne razmejitvene kretnice vedeti kateri S KANAL je najvišji in kateri UHF najnižji . Evo skice za teoretičen primer, ko se kabelska konča pri S25 , oddajnik s katerega sprejemamo navadne pa oddaja že kar s prvim na UHF to je 21 kanalu. (pri vas je situacija podobna samo da razmejitveno frekvenčno mejo dvignemo za nekaj kanalov in tista dva nebodisigatreba izločimo) Kot sem že pred tedni zgoraj napisal pa v podobnih primerih ne moremo združevati na zemeljski vhod VHF frekvenc, ki jih, če je to res potrebno speljemo na kabelski vhod na drugačen način o katerem pa se mi zdajle baš ne ljubi pisati . Torej zaenkrat pozabite na 7 kanal HRT 1 z Velebita.
Na skici lahko vtičnico pri TV zamenjate z enakim združilnikom kot je zgornji .
:!: :!: Vkolikor kabelska sega s svojimi frevencami v zemeljski del pa vse to okrog razmejitvenih kretnic ne pride v poštev in je potrebno združevati oba enostavno z delilniki in se pri tem -današnjemu dnevu primerno, ko vsa država praznuje "link up"-molimo svetnikom da se frekvence pri tem ne grizejo.
Spodaj radijski ni priključen, ga pa enostavno v kolikor je v KATV preko vtičnice povežemo s priključno IEC vrvico. V kolikor želite radio s svojo lastno radijsko anteno jo združite s KATV s kretnico RA/TV ( odvisno od zasedbe S in RA kanalov v sistemu ) ali pa s kakšnim delilnikom in skupaj priključite na prvi vhod kretnice KATV/UHF. (priključimo lahko tudi tisti radijski , ki smo ga prej priključili na ojačevalnik MAO36 , vendar rabimo tam še dodatno drugo radijsko kretnico)

Slika

Povezave na artikle, ki so na skici :

-kretnica KATV/UHF (pri naročilu navesti zgornji KATV in spodnji UHF)Uporabimo lahko tudi delilnik za dva TV
-združilnik
-vtičnica
-priključna vrvica
-povezovalni kabel
-satelitski sprejemnik
-govorili pa smo tudi o radijsko/televizijski kretnici
Matjaž za spletno trgovino

Izbor tedna iz akcije v spletni prodaji
Slika

Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Odgovori