Kabelsko hišno omrežje

Odgovori
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 938
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Kabelsko hišno omrežje

Odgovor Napisal/-a gost » 06 Dec 2013, 08:04

Pozdravljeni !

Zaradi reorganizacije mrežnega omrežja po hiši bom razkopal tudi kabelsko omrežje in želim doseči boljše delovanje. Priključeni smo na ponudnika Telemach (trojček).

Zaradi boljšega razumevanja prilagam skico obstoječe vezave in skico željene vezave po posegu.
Slika
Trenutna situacija:

V hišo - 1 je napeljan nov priključek.

Na njega je povezana bela škatla kjer pride do prehoda iz črnega zunanjega kabla na beli notranji kabel. Ta se razdeli s pomočejo Technetix ES-02+/N – 2 way splitterja na dve veji (na vsaki piše 3,7 dB).

Prva veja gre v pritličeje (razdalja cca. 10 m) na razdelilno vtičenico, kjer je priklopljen modem in analogna TV. Internet dela odličeno, prav tako telefon.

Druga veja je preko konektorja priklopljena na zunanji kabel črne barve (debelejši, saj je iz čeasov prve instalacije in speljana po zraku do sosednje hiše (dolžina črnega kabla je cca 12 m). Ob vhodu v požirko je zadeva spet preko konektorja povezana z notranjim belim kablom. Dolžina belega kabla je cca. 10 m in je priklopljen na splitter 8/1. Obstoječe povezave po drugi hiši so bile izvedene leta 1998, večinoma s prehodnimi vtičenicami za kabelsko televizijo. Na njem je trenutno povezanih 5 televizorjev. Signal je takšen, da preko komunikatorja (digitalni signal) določeni programi ne delujejo (npr. Cinestar, Cinestar Action). Analogno deluje včeasih bolje, včeasih slabše.



Željena situacija:

V prvi hiši bi rad dodal vejo za digitalni televizor in sicer z zamenjavo dvojnega razdelilca za trojni odcepnik in bi vejo z najmanj slabitve peljal v drugo hišo. V drugi hiši nameravam potegniti nove kable z direktnim priklopom iz 8 kratnega razdelilca na TV-je oz. komunikatorje (brez vmesne uporabe vtičenic). S tem bi predvidevam tudi izboljšal signal.



Zanima me naslednje:

- Ali pravilno razmišljam glede uporabe trojnega odcepnika, namesto dvojnega delilca v prvi hiši, katerega predlagate ?

- Ali bi bilo povezavo v drugo hišo do 8 kratnega razdelilca dobro narediti z novim kablom (trenutna povezava ima en prehod iz debelega črnega kabla v beli notranji kabel) in kateri kabel se priporočea ?

- Ali bi bilo potrebno pred razdelilnik v drugi hiši vezati ojačevalec in kateri ?

- Ali je potrebno proste vode na delilnikih oz. odcepnikih zaključiti (namestiti končeni kos, pokrov . . ., če niso v uporabi) ?

- Glede na to, da bom vlekel nove kable katere priporočeate ?

- Na forumu sem videl, da ima nekdo priklopljena dva modema na omrežje – ali je to izvedljivo in po kakšni logiki delujeta (sam imam trenutno brezžičeno povezavo med hišama, glede na to, da ima druga hiša omrežje zelo dobro razvezano, me zanima ali bi lahko na koaksialni kabel za splitterjem priključil drugi modem in na njega mrežno povezavo do routerja v drugi hiši.

Za nasvete se vnaprej zahvaljujem in Vam želim vse dobro na osebnem in poslovnem področeju.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 06 Dec 2013, 14:24

Vaša košarica bi bila lahko takšna.

Ojačevalnik se montira pred prvi dvovejni odcepnik takoj ob vstopu signala v prvi objekt.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 938
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Odgovor Napisal/-a gost » 06 Dec 2013, 16:15

Hvala za ažuren odgovor.

Zadevo glede modemov sem si razjasnil, tako da se opravičujem ker sem "smetil".

Ker bom trenutno dodal 1 vejo in kasneje še 1 (skupaj torej dve) v prvi hiši verjetno potrebujem štirivejni odcepnik - katerega predlagate ?

Ker sta predvideni dve dodatni veji, ki jih niste upoštevali me zanima ali bo zadostoval ojačevalec, ki ste ga predlagali v košarici oz. bi bilo potrebno vzeti močenejšega npr. VX 82D 3128 (ne razumem sicer pasivne in aktivne povratne pase, glede na to da imam internet modem na enem mestu, ostalo je vse wifi)

Glede na to, da bom vlekel nove kable katere priporočeate ?

Zanime me še ali ne bi bilo potrebno ojačeati tudi signal pred priklopom na 8 x delilnik v drugi hiši, glede na to, da je signal v prvi hiši dober, v drugi pa ne ?

Za odgovore se Vam zahvaljujem.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 06 Dec 2013, 23:36

Pa sem odvrgel CAVEL DG113 v košarico in očitno je nekam ušel.Torej predlagam ta kabel, konektorji zanj pa so že v košarici.
Navsezadnje bi lahko vzeli tudi močenejšo inačico ojačevalnika, vendar v kolikor bo nova inštalacija in bodo kabli v tej izmeri ne bi smelo biti težav. Sploh če pišete, da imate nekje že sedaj odličen signal. Zelo pomembne pri teh zadevah so vtičnice.Njihove odcepne vrednosti in kvaliteta. Sicer omenjate prehodne vtičnice.Kje jih pa imate sploh?
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 938
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Odgovor Napisal/-a gost » 07 Dec 2013, 10:36

Najlepša hvala za odgovor, lahko povem, da mi je sedaj že večina stvari jasnih :) .

Glede prehodnih vtičenic in tudi končenih v drugi hiši, ki so bile vgrajene leta 1998, so bile že večekrat težave. Zato imam namen zadevo izvesti brez vtičenic (kabel primerne dolžine pustim iz požirke, samolepilni parapet in na koncu konektor za v TV oz. komunikator).

Ker želim narediti zadevo "tako kot je prav", sem se odločil, za sledeče postopek in sicer od "končenih porabnikov" TV-jev proti viru signala:

- dodajanje enovejnega odcepnika in povezava kot ste jo narisali na shemi;

- dodajanje kabla do dodatne televizije v prvi hiši;

- zamenjati kable od 8 vejnega delilnika do posameznih TV-jev oz. komunikatorjev (brez vtičenic - direktno kabel v priklop na TV-ju oz. komunikatorju);

- delilnik (8-vejni) bom zaenkrat pustil, saj obstaja možnost, da bi v prihodnosti dodal dva TV-ja (tudi kable bom potegnil za dva dodatna priklopa (v kolikor bi bil po vseh menjavah signal še vedno slab bom zamenjal za 4 vejni delilnik);

- zamenjava zračenega kabla od enovejnega odcepnika pa do 8 vejnega delilnika (tukaj imam vprašanje in sicer po zraku bi rad istočeasno povlekel nov mrežni kabel (sedaj obstaja eden že iz čeasov prve instalacije - potrebujem ga za stabilnejši internet, saj oskrbujem 3 večeje objekte z žičeno brezžičenim signalom). Razmišljam o požirki med hišama (zračena dolžina cca. 6 m), ostalo gre po podstrešju oziroma po požirki v drugi hiši - sedaj sta v tej požirki beli notranji koaxalni kabel in mrežni kabel - za več ni prostora, ne verjamem, da lahko v požirko spravim namesto notranjega, zunanji koaksalni kabel. Kaj menite o možnosti, da bi v celi dolžini potegnil notranji kabel ter po zračeni liniji skupaj z mrežnim v samonosilni požirki za zaščito pred vremenskimi vplivi;

- meritev signala in glede na stanje signala, odločitev kateri hišni ojačevalec bo zadoščeal.

Upam ,da se bo malo otoplilo, saj me je skoraj "zanohtalo", ko sem plazil po podstrešju in "modroval" kako in kaj.

Imam dodatni vprašanji in sicer:

- ali bi bilo bolj pametno vse priklope (odcepilnik, delilnik) delati s samozateznimi F-konektorji, ki ste mi jih dali v košarico, ter verjetno za povezavo na TV oz. komunikator potrebujem še adapter FfIECm oz FfIECf (moški - ženski za na f-konektor, ker želim delati brez vtičenic.

- ali bi bilo mogoče boljše namesto enovejnega odcepnika, namestiti dvovejnega in se tako znebiti slablenj na dvovejnem delilniku v prvi hiši ?

še enkrat hvala za odgovore vnaprej, mislim, da sem izčrpal svoje dvome.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Dec 2013, 08:59

Največeji izgubar v vašem sistemu je 8 vejni delilnik, za katerega pravite da bo morda maksimalno služil kot 6 vejni delilnik?

Kar se meritev tiče, no te so dobrodošle niso pa potrebne v vašem primeru. Predvidevamo lahko da imate na vašem prvem delilniku v prvi hiši dober signal.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 938
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Odgovor Napisal/-a gost » 20 Jul 2014, 17:00

Zdravo,

Dobrih 7 mesecev miru po zadnji spremembi in sedaj je potrebno spet malo nadgraditi sistem. Nabavili smo dve televiziji s CI moduli in bi želel uporabljati kartice namesto komunikatorjev Cisco (ki so neodzivni oz. katastrofalni). Da je signal slab sem opazil že jeseni, ko sem želel povezati antensko vtičenico s komunikatorjem preko "kitajskega" tovarniškega 1,5 m kabla in zadeva ni delovala, potem sem vtičenico povezal z narejenim kablom, ki ima na obeh straneh kompresijske F-konektorje in mi zadeva deluje brez težav.

Analogno najde tistih okoli 50 programov, ko pa preklopim na digitalni način, sicer najde Conex Telemachovo kartico, pri signalu napiše poor, torej slab signal in ne najde ničesar.

Predvidevam, da moram ojačeati signal, kar nameravam narediti z naslednjimi posodobitvami:

1. kot ste mi že svetovali bi zamenjal 8-vejni delilnik z 4-vejnim (npr. LLS 04, ki ste mi ga že svetovali oz. če predlagate kaj boljšega)
2. zamenjal bom kable v drugi hiši od 4-vejnega delilnika pa do 4 televizij, tu imam vprašanje Cavel DG80 ali DG113 (razdalje od delilnika so 15m, 15m, 20m in 30m) ?
3. namestil bom kompresijske konektorje (brez vtičenic - direktno v TV-je)

če bo potrebno bom tudi

4. zamenjal kabel med obema hišama - tukaj verjetno ni dileme in mora biti DG113 (kabel bom po zraku vlekel v alkaten cevi DN25, saj moram dodatno potegniti še dva mrežna kabla in nosilno žico)

Zanime me ali imate na zalogi kompresijske klešče.

V pričeakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 20 Jul 2014, 22:07

Kaj takrat niste vzeli ojačevalnika? Menim da je potreben. Za zunanji zračeni kabel obvezno vzeti posebni samonosni DG113. Artikli so dobavljivi , večina verjetno že na zalogi vidite pa jih lahko TUKAJLE
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 938
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Odgovor Napisal/-a gost » 21 Jul 2014, 07:08

Hvala za ažuren odgovor.

Imam nameščen hišni ojačevalec VX 82, ki sem ga takrat dobil od kolega, ki ga ni več potreboval, zato se tudi nisem lotil menjave kablov, saj ni bilo potrebe, do sedaj ko želim uporabiti CI kartice.

Koliko čeasa je potrebno da se dobavi 4-vejni delilnik ?

Za po hiši razpelat je dovolj DG80 ali vsseeno predlagate DG113 ?

Najprej bom razpelal po hiši potem bom videl kakšen bo rezultat in se bom lotil še zračenega skupaj z dodatnimi mrežnimi kabli - vse v alkatenu, sedaj mi iz zunanjega črnega koaksalnega in mrežnega trdega pozimi visijo 20+ cm sveče ledu + ptiči veselo sedijo na kablih - zato jih želim dodatno zaščititi.

Hvala vnaprej.

Lp
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 21 Jul 2014, 14:41

LLS04 so naročeni in na poti. V nekaj dneh bi morali biti pri nas. Sicer pa lahko uporabite tudi BSE04 od istega proizvajalca. Tudi zelo kvaliteten delilnik.
Vsekakor ima DG113 boljše tehničene lastnosti, čprav če so kratke razdalje in vse tako kot mora bit je potem lahko tudi DG80
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2980
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 28 Jul 2014, 16:53

LLS04 so na zalogi
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Odgovori